Berita - 08/04/2011


Portugal minta bantuan EU

- Utusan Malaysia 08/04/2011Kegagalan menguruskan hutang dengan baik telah memaksa Portugal meminta bantuan Kesatuan Eropah untuk menyelamatnya.


Ia merupakan negara ketiga selepas Ireland dan Greece yang berbuat demikian.

Para penganalisis berkata, Portugal kemungkinan meminta pakej bantuan bernilai 70 bilion euro (RM320 bilion) berbanding 85 bilion euro (RM367.2 bilion) oleh Ireland dan Greece pula 110 bilion euro (RM332.2 bilion).

Portugal terpaksa memohon bantuan itu disebabkan kelemahan ekonomi berterusan dalam zon Eropah itu termasuk jiran terdekatnya, Sepanyol.
Jepun alami tekanan ekonomi

- Utusan Malaysia 08/04/2011


Bank of Tokyo (BOJ) hari ini memberi amaran bahawa ekonomi negara itu mengalami 'tekanan menurun yang kuat' ekoran dilanda dua bencana alam dan pengenalan program pinjaman bernilai satu trilion yen (RM35.33 bilion).


Keadaan itu menyebabkan kadar faedah kekal antara sifar dan 0.1 peratus.

Program pembiayaan baru itu menawarkan pinjaman setahun yang murah untuk membolehkan institusi kewangan di kawasan bencana mampu memenuhi keperluan pembinaan semula lokasi terbabit.

Penarafan terhadap ekonomi Jepun telah meletakkan negara itu dalam keadaan krisis terburuk sejak Perang Dunia Kedua.

''Ekonomi Jepun berada dalam tekanan disebabkan oleh faktor pengeluaran,'' katanya.

Bencana alam itu telah menjejaskan pengeluaran disebabkan kemusnahan kemudahan, gangguan rantaian bekalan dan gangguan bekalan elektrik.

Tiada ulasan: