Berita - 24/03/2011


Tidak membimbangkan

- Utusan Malaysia 24/03/2011


Kenaikan harga minyak di pasaran global tidak akan membantutkan pertumbuhan ekonomi negara tahun ini kecualilah ia melepasi paras AS$150 setong.
Gabenor Bank Negara Malaysia, Tan Sri Zeti Akhtar Aziz berkata, unjuran awal Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebanyak lima hingga enam peratus pada tahun ini, telahpun mengambilkira harga minyak mentah yang semakin meningkat sekitar AS$90 (RM272.43) hingga AS$100 (RM302.7) setong.
“Sekiranya harga minyak terus meningkat ia akan memberi kesan kepada ekonomi dunia secara keseluruhannya.
....
Menyentuh mengenai inflasi, Zeti berkata, ia dijangka berada pada kadar 2.5 peratus sehingga 3.5 peratus tahun ini disebabkan oleh peningkatan harga komoditi dan minyak mentah.
Bagaimanapun, masalah itu bukan hanya dialami oleh Malaysia tetapi juga negara-negara serantau.Sistem kewangan kita kekal stabil

- Utusan Malaysia 24/03/2011


Sistem kewangan negara terus kekal stabil pada 2010, membolehkan sektor kewangan menyediakan sokongan penting kepada ekonomi, meskipun dalam keadaan sepanjang tahun.
Gabenor Bank Negara Malaysia, Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz berkata, sektor kewangan disokong oleh asas-asas yang kukuh, termasuk penampan kewangan yang teguh, kualiti aset yang tinggi dan pengurusan risiko yang mantap.
Menurut beliau, kemantapan sektor kewangan bukan sahaja menyumbang kepada fungsi proses pengantaraan kewangan yang cekap, malah ia juga memastikan tindak balas yang teratur kepada kejutan terhadap sistem kewangan.
....
Zeti berkata, biarpun hutang isi rumah meningkat dalam tahun-tahun kebelakangan ini, namun ia terus disokong oleh penampan kewangan yang kukuh pada peringkat agregat.
Untuk memastikan ia tidak menjadi penyebab ketidakstabilan kewangan, dasar yang menyeluruh telah diperkenalkan pada 2010 termasuk dalam sektor hartanah, langkah baharu kad kredit dan keperluan diperkukuh terhadap bank bagi melaksanakan amalan pinjaman yang berhemat dan bertanggungjawab.
Ekonomi diunjur 6% tahun ini

- Utusan Malaysia 24/03/2011


Ekonomi Malaysia diunjurkan berkembang pada kadar 5.0 hingga 6.0 peratus pada tahun 2011, disokong oleh peningkatan berterusan dalam permintaan dalam negeri.
....
Penggunaan swasta akan disokong oleh keadaan pasaran pekerja yang menggalakkan, pendapatan boleh guna lebih tinggi dan keyakinan pengguna yang mapan.
Keadaan guna tenaga dijangka bertambah baik, khususnya lebih banyak peluang pekerjaan dalam sektor perkilangan dan perkhidmatan yang berorientasikan dalam negeri.
Gaji dalam sektor swasta dijangka terus meningkat dan harga komoditi terus tinggi akan meningkatkan pendapatan isi rumah.
Selain itu, akses kepada kredit juga akan memberikan sokongan kepada perbelanjaan isi rumah pada tahun 2011.
....
Inflasi keseluruhan dijangka meningkat pada purata 2.5 hingga 3.5 peratus pada 2011 dan terus didorong oleh faktor penawaran.
Harga komoditi global diramal naik akibat gangguan bekalan disebabkan oleh keadaan cuaca yang buruk, perkembangan geopolitik, aktiviti spekulasi dan permintaan yang kukuh dari ekonomi sedang pesat membangun.

Tiada ulasan: